A vérvétel.

Tudnivalók, hogyan készüljünk a vérvételre.


Vérvételi tájékoztatónk létrehozásával az a célunk, hogy a vérvétellel, vérvizsgálatokkal és egyéb laborvizsgálatokkal kapcsolatban segítséget nyújtsunk Önnek.


A vérvétel és a megbízható laborvizsgálatok, ezáltal a szűrővizsgálatok pontos eredménye az egészségmegőrzés alapja. Betegség esetén a precíz vizsgálatoknak a sikeres kezelésben igen fontos szerepük van.

Bízunk abban, hogy választ talál kérdéseire és segítséget nyújthatunk a vérvételben.

Örömmel vesszük, ha bennünket választ és megtisztel bizalmával.


Információk a vérvételről, melyben olyan kérdésekre találhat választ, mint például enni, inni, kávézni, dohányozni, alkoholt fogyasztani lehet-e vérvétel előtt.

Mikor, milyen esetben ajánlott vérvételre menni?

Egészségmegőrzési, szűrési, vagy korai diagnosztikai céllal mindenkinek ajánljuk, emellett javasoljuk, ha egészségügyi panaszai vannak. Amennyiben igényli, segítünk kiválasztani az Ön számára ajánlott vizsgálatokat. Laborvizsgálat a kezelőorvos, háziorvos ajánlásával is végezhető.

Mely időpontban javasolt a vérvétel? Mikor, hány órakor mehetek?

Vérvételre a délelőtti időszak preferált. A legideálisabb időpont reggel 7-9 óra között van, azonban általános vizsgálatok esetében 6 és 11 óra között lehet vért venni.

Vannak vérvizsgálatok, melyekhez a vérminta a nap folyamán bármikor levehető.

Ehetek vérvétel előtt? Hogyan és mikor étkezhetek?

A vérvételt megelőző estén könnyű vacsora javasolt. Ez azt jelenti, hogy szénhidrátban (cukor, keményítő, liszt), fehérjében, zsírban és sóban szegény, kisebb adag vacsorát fogyasszunk.

A magas vérzsír szint befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálat minőségét és pontosságát, ezért a vérvétel előtti utolsó étkezésnél lehetőleg ne fogyasszunk tojást, zsírosat (felvágott, virsli, kolbász, szalámi, májas, sajt, túró, majonéz, mustár).

Ideálisan 12 óra, de legalább 6-10 óra teljes éhezés előzze meg a vérvételt.

Mindenképpen jelezze, ha nem éhgyomorra érkezett a mintavételre.

Amennyiben napközben kerül sor a mintavételre, vagy nem szükséges éhgyomorra végezni a vizsgálatot, akkor étkezés után 1-2 órával történjen a vérvétel. Javasolt csak kekszet, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani előtte.

Az étkezés a következő laborértékekre van hatással: GOT, GPT, GGT, ALKÁLIKUS FOSZFATÁZ, BILIRUBIN, AMILÁZ, LIPÁZ, FEHÉRJE, ALBUMIN, VÉRCUKOR, HÚGYSAV, KOLESZTERIN, HDL, LDL, TRIGLICERID, KÁLIUM, KLORID, FOSZFÁT, VAS, KORTIZOL, INZULIN

Húgysav vizsgálat előtt 3 napon át úgynevezett purinszegény diétát tartson, ne fogyasszon belsőséget, hüvelyeseket, diót, mogyorót és egyéb csonthéjasakat. A hal és hús fogyasztása mértékkel megengedett. Az éhezés és fogyókúra csökkenti, míg az alkoholfogyasztás emeli a húgysav szintjét a vérben.

A vizsgálatot megelőzően huzamosan éhezni, koplalni, fogyókúrázni, vagy diétázni nem szabad a pontos eredmények érdekében. Ez hatással lehet többek közt a FEHÉRJE, ALBUMIN, PREALBUMIN, VÉRCUKOR, KOLESZTERIN, TRIGLICERID, VAS, TRANSZFERRIN, FERRITIN, B12-VITAMIN, FOLSAV, KALCIUM, MAGNÉZIUM értékekre.

A vérvétel után természetesen lehet és ajánlott étkezni, folyadékot fogyasztani.

Mit ihatok és mikor?

Tévhit, hogy nem szabad folyadékot fogyasztani. A víz fogyasztása kifejezetten ajánlott és jótékony hatású a vérvétel előtt.

A vérvételt megelőző este, valamint a vérvétel napján reggel, de előtte fél órával is ajánlatos a vízfogyasztás. Kérjük, fogyasszon 1-2 pohár szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet. Ezt figyelembe véve könnyebb lesz a véna megszúrása és a vér levétele is, ráadásul a folyadékhiány néhány laboratóriumi paraméterben változást okozhat.

Kerülendő az üdítők, rostos zöldség- és gyümölcslevek, kakaó, tej, alkohol, édes- vagy citromleves tea, kávé fogyasztása.

Alkohol

Az alkohol fogyasztása nem ajánlott, de mértékkel lehetséges.

Befolyásolja a KARBAMID, KREATININ, HÚGYSAV, GOT, GGT, GPT ÉS VÉRCUKOR szintet.

Kávé

Kávét nem szabad fogyasztani, mert a gyógyszertanban is ismert hatóanyagokat tartalmaz, a gyomor, vese és májműködést befolyásolja. A KARBAMID, KREATININ, GOT, GGT, GPT eredményekben okozhat eltérést.

Gyógyszerek szedése

A gyógyszerek bevétele vérvétel előtt egyedi mérlegelést igényel, ezért a gyógyszerek szedésével kapcsolatban ki kell kérni a háziorvos, vagy kezelőorvos véleményét.

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni vérvétel előtt.

A vérnyomáscsökkentő készítményeket mindig ajánlott bevenni a megszokott időben.

A pajzsmirigy gyógyszereket vérvétel után ajánlott bevenni, de ez vonatkozik valamennyi hormonkészítményre, hormonvizsgálatra is.

Inzulinrezisztencia vizsgálat esetében, ha valaki Merckformin, Meforal, Metfogamma, Metformin, Adimet, Stadamet nevű gyógyszert szed, általában a vizsgálat napjának reggelén ne, csak a vérvétel után vegye be azt.

Az alvadásgátló gyógyszerek szedését jelezni kell a vért vevő személynek.

Ilyen készítmények:

acetilszalicilsav (Aspirin, Aspirin Protect, Aspirin Complex, Aspirin Effect, Aspirin Plus C, Aspirin Ultra, Alka-Seltzer, Acizalep, Asactal, Asatrin, ASA Protect, Astrix, Kardegic, Kalmopyrin, Tabletta antidolorica FoNo VII., Tabletta chinacisalis cum vitamino C FoNo VII.),

acenokumarol (Syncumar)

warfarin (Marfarin, Warfarin)

klopidogrel (Trombex, Atrombin, Clopidep, Clopidogrel, Egitromb, Kardogrel, Kerberan, Plagrel, Plavix, Zyllt)

rivaroxaban (Xarelto, Eliquis, Lixiana)

heparin-nátrium (Heparibene)

enoxaparin-nátrium (Clexane)

nadroparin-kalcium (Fraxiparine, Fraxodi)

A vitaminok és táplálékkiegészítők szedése befolyásolhatja a laboratóriumi mérés eredményeit.

Az ételintolerancia vizsgálatot a szteroid (steroid) és immunszupresszáns gyógyszerek befolyásolják.

A fogamzásgátlók és antibiotikumok a vérvizsgálat eredményre nincsenek jelentős befolyással.

Allergiavizsgálat esetében általánosságban elmondható, hogy az antihisztamin és szteroid készítmények nem befolyásolják a vizsgálatot.

A leletet értékelő orvosnak mindig be kell számolni a szedett gyógyszerekről.

Dohányzás, cigaretta

Minimum 1 órával vérvétel előtt nem szabad dohányozni!

Megemeli a CEA tumormarker szintjét, befolyásolhatja a KARBAMID, KREATININ, GOT, GPT, GGT értékeket, valamint emelheti a HEMOGLOBIN szintet.

Rágógumi

Nem ajánlott vérvétel előtt még a cukormentes változat sem, mert a vércukor szintre van hatással.

Fizikai aktivitás, edzés, torna

A vérvételt megelőzően kerülni kell a megerőltető fizikai aktivitást.

A SZÍVENZIMEK vizsgálatánál eltérés jelentkezhet, emelkedhet a FEHÉRVÉRSEJTSZÁM. Hatással van továbbá a KARBAMID, KREATINI, GOT GPT, CK, FEHÉRJE, ALBUMIN, LDH, KORTIZOL, TESZTOSZTERON szintekre. Változik a VÉRPLAZMA MENNYISÉGE és a VÉRALVADÁSI FAKTOROKRA is hatással lehet. A vérvizsgálat eredményét a fokozott izzadás is befolyásolja.

Futás után vörösvértest szétesés jelentkezik, mely a BILIRUBIN szintet emeli meg.

Biciklizés hatására a PSA szint megváltozik, továbbá a PSA szintet befolyásolja a vizsgálatot megelőző szexuális aktivitás.

Az úgynevezett anaerob edzés, amilyen például a futás, vagy az edzőtermi kerékpáros aerobik óra, az úgynevezett spinning emelik a fehérvérsejtek számát.

Sportolást követően jelentkezhet egy sport anémiának nevezett állapot, melyben a VÖRÖSVÉRTEST SZÁM, a HEMOGLOBIN, valamint a HEMATOKRIT érték csökken, a VÉRPLAZMA mennyisége emelkedik.

Menstruáció

Vérvételre az optimális időszak a ciklus középideje.

Menstruáció alatt a vérvétel nem ajánlott, kivéve, ha kifejezetten ebben az időszakban végzendő, ciklushoz kötött, ciklusfüggő vizsgálatról van szó. Ezek az ÖSZTROGÉN, melyet általában a ciklus 1-4. napján vizsgálunk, a PROGESZTERON, melyet a ciklus 21-22. napján vizsgálunk, illetve az FSH és az LH.

Néhány kivétellel az eredményeket nem befolyásolja a menstruáció, azonban a VÉRKÉP egyes paramétereiben csökkenés, míg egyes vizsgálatoknál emelkedés figyelhető meg.

Az eredmény megváltozik a CA125 és HE4 vizsgálatnál, befolyásolja a ROMA indexet is.

A menstruáció alatt a vizelet és székletvizsgálat sem ajánlott.

Vérvétel, véradás az előző napon, ismételt vérvételek

Az előző napon végzett vérvétel, vagy véradás nem befolyásolja a vérvételt.

Stressz

A stressz befolyásolja a vizsgálati eredményeket, változik a PROLAKTIN szint, a FEHÉRVÉRSEJTSZÁM.

Különös figyelemmel a gyermekekre, a stresszt kezelni kell.

Baleset, izomsérülés

A vérvételt megelőzően balesetet, izomsérülést szenvedőknél a CK szint emelkedik.

Helyzetváltoztatás

Érdemes ülő helyzetben várni a vérvételt, mert a helyzetváltoztatás is hatással van a FEHÉRJE, VÉRZSÍROK (KOLESZTERIN, TRIGLICERID), VAS ÉS ENZIMEK szintjére, valamint egyes HORMONOK szintjét is megváltoztathatja.

Javasoljuk, hogy a vérvételt megelőző időszakban ülve helyezze magát kényelembe.

Napszak

A napszak változása leginkább a KORTIZOL szintet befolyásolja, de egyéb vizsgálatok eredményére is befolyással van.

Nagy tengerszint feletti magasság

A HEMOGLOBIN szintet megemeli.

Mi befolyásolja még a kapott értékeket?

A nem, kor, rassz, terhesség, évszakok változásai.

Hormonvizsgálatok

Fentebb, a menstruációnál leírtak a mérvadók, de fontos, hogy a PROLAKTIN szint meghatározásánál fontos a stressz mentesség. A vérvétel előtt nyugalomra, a stressz kerülésére van szükség, mely a vizsgálatot megelőző éjszaka a nyugodt alvást is magában foglalja.

C-PEPTID vizsgálatnál feltétlenül reggel, éhgyomorra kell érkezni.

RENIN és ALDOSZTERON vizsgálatnál javasoljuk a reggeli vérvételt.

Inzulinrezisztencia vizsgálat, vércukor terhelés

A hatályos szakmai protokollnak megfelelően végezzük a vizsgálatot. Ajánlott időpont a vérvétel végzésére a reggel 7 óra és 9 óra közti időszak. Ettől természetesen bizonyos mértékig eltérhetünk.

Mindenképp éhgyomri vérvétel szükséges. 12 óra teljes éhezésre, a megelőző napokban 150 gr CH (szénhidrát) fogyasztására van szükség. Ebben az időszakban kerülni kell az erős fizikai megterhelést.

Reggel 9 óráig le kell venni az első, 0 perces vért. Amennyiben ez az érték 7 mmol/l felett van, nem folytatható a vizsgálat.

A tömény cukoroldat ízesítésére citrom hozható, de kizárólag a gyümölcs leve keverhető az oldathoz. A boltban kapható citromlé nem alkalmazható.

A vérvételre érkezve semmit nem kell hoznia magával, mi mindent biztosítunk a vizsgálathoz, természetesen a 75 gramm glukóz oldatát is.

A vizsgálat előtt és alatt a fizikai és szellemi aktivitást mellőzni kell, ülve helyezze magát kényelembe.

Az elfogyasztott cukoroldat hatására émelygés, nagyon ritka esetben hasmenés és egyéb diszkomfort érzet, rosszullét előfordulhat.

14 év alatti, és 43 kg testsúly alatti gyermekeknél nem végezzük el a vércukorterhelés (OGTT) és inzulinrezisztencia vizsgálatot, valamint 14-18 év között is csak szakorvosi javaslatra (tehát szakorvosi beutaló bemutatása esetén).
A gyermekek cukorbetegsége általában súlyos tünetekkel jár, nagyon magas vércukorértékkel, glükóz- és ketonuriával. A legtöbb gyermeknél a diagnózist a vércukorszint, HbA1C, vizelet glükóz és ketontest vizsgálat erősíti meg. Az OGTT ilyen esetekben nem szükséges és nem megfelelő a diagnosztizálásra.

Tumormarker meghatározások

Ezen vizsgálatok általában tumor követésére használhatók

Segítség, mely tumormarkerrel mely szervek vizsgálhatók:
AFP (alfa-fetoprotein) szérumban (máj, petefészek, here – csírasejtes)
CEA (karcino-embrionális antigén) (emésztőszervi, emlő, tüdő, tápcsatorna – kolorektális, húgyutak, májáttét)
CA 125 (petefészek, nőgyógyászati, emelkedett lehet tüdő, mell)
CA 125 + HE4, ROMA score számítással (petefészekrák rizikó)
CA 15-3 (emlő, emelkedett lehet máj, hasnyálmirigy)
CA 19-9 (hasnyálmirigy, epe, gyomor, vastagbél – tápcsatorna)
CA 72-4 (gyomor, petefészek)
HCG (beta-hCG) (here, trofoblaszt – csírasejt, koriocarcinoma)
PSA (prosztata specifikus antigén) (prosztata)
fPSA (prosztata specifikus antigén szabad frakció)
Prosztata panel (PSA+fPSA+proPSA+phi)
Béta-2-mikroglobulin (mielóma multiplex, limfoma)
Béta-2-mikroglobulin (vizelet)
Cyfra 21-1 (tüdő – nem kissejtes)
NSE (neuron specifikus enoláz) (kissejtes tüdő (SCLC), neuroendokrin, emlő)
S100 protein (melanoma, szarkómák, GIST(gasztro-intesztinális stromális tumor))
SCC (laphámsejtes tumorok)
Septin 9 (vastagbél daganat)
TPA (szöveti polipeptid antigén) (hólyag, tüdő)
M2-PK székletből (vastagbél, végbél, emelkedett lehet emlő, vese, tüdő, hasnyálmirigy)
Chromogranin-A (neuroendokrin)
TG (Tireoglobulin) (pajzsmirigy)
Kalcitonin (pajzsmirigy medulláris)

Gyermekek

Gyermekeket nem feltétlenül kell éhgyomorra vinni a vérvételre, de ezt az orvossal meg kell beszélni a kért vizsgálatok függvényében. Éhgyomor kell a VÉRCUKOR, KOLESZTERIN, LDL, HDL, TRIGLICERID vizsgálathoz. A GOT, GGT, GPT, ALKÁLIKUS FOSZFATÁZ, BILIRUBIN, LDH, VAS, TRANSZFERRIN, FERRITIN vizsgálatánál a pontosság érdekében ajánlott az éhomi vérvétel. Amennyiben a vizsgálat nem éhgyomorra történt, azt az orvossal mindenképp közölni kell.

Vénás vérvétel esetén vagy a hagyományos vákuumos vérvételi eszközzel, vagy speciális szárnyas tűvel történik a vénapunkció. Kivételes esetben szükség lehet a hagyományos tűvel-fecskendővel történő vérvételre is.

Szülőknek: őszintén el kell mesélni a gyermeknek, hogy mi fog történni vele. Mindenképp mondjuk el Neki azt is, hogy egy kis kellemetlenséget fog érezni akár szorítás, vagy szúrás formájában. Arra azonban figyeljünk, hogy véletlenül sem szabad megijeszteni, de nem is szabad elbagatellizálni a vérvételt, a fájdalomra fel kell készíteni. Érdemes otthon többször eljátszani a vérvételt, beszélgetni róla. A vérvétel alatt beszélni kell a gyermekhez, nyugtatni kell, mindig maradjunk a kisgyermek látóterében. A szülőknek nem szabad idegeskedni, mert a gyermekek ezt észreveszik és Ők is idegesek lesznek. Szúrás közben ajánlott azt mondani Neki, hogy elszámolunk ötig és már kész is vagyunk, vagy éppen elfújjuk a fájdalmat.

Vérvétel után érdemes jutalmat adni, de mi is egy kis jutalommal kedveskedünk.

Kemoterápia

A kemoterápia megviseli a vénákat, ezért az átlagosnál többször nehezített a vérvétel.

A kemoterápia a laborleletekben is okoz változást, a FEHÉRVÉRSEJTSZÁM csökken, a HÚGYSAV szintje emelkedik.

Kiemelendő, hogy kemoterápiában részesült beteg esetében még gondosabban kell ügyelni a higiéniára a fertőzés kockázata végett.

Emlőeltávolítás, mell amputáció, mammectomia

Mindig az egészséges oldalon, soha nem az érintett oldalon történik a vérvétel. Erre a fertőzésveszély kockázatának csökkentése miatt van szükség. Különös figyelmet fordítunk a higiéniára.

Fájdalom

A vérvétel inkább kellemetlen, mint fájdalmas beavatkozás. Sok esetben a tűtől, vagy magától a beavatkozástól való félelem okoz problémát.

Fájdalomcsillapításra is van lehetőség rendelőnkben érzéstelenítő krém alkalmazásával. A vérvételt megelőzően 1 órával bekenjük a vérvételre alkalmas terület bőrét és ez fájdalommentessé teszi a szúrást.

Mit tehet, ha száraz a bőre

Száraz, kemény, vagy vastag bőr esetén javasoljuk, hogy a vérvételt megelőző napokban alkalmazzon bőrápoló kenőcsöt az érintett bőrfelszínen.

Hogyan történik a vérvétel

A vérvétel néhány perces beavatkozás, mely inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Ez idő alatt kérjük szíves türelmét és együttműködését.

Az előre egyeztetett időpontban fogadjuk Önt. A rendelőben helyet foglalva egyeztetjük, milyen vizsgálatokat igényel, majd kevés adminisztráció következik. Egy rövid informálódás után a kívánt helyzetben ülve, vagy fekve kényelembe helyezheti magát. Ezt követően a megfelelő véna kiválasztása, fertőtlenítés, a kar elszorítása és végül maga a vérvétel történik. Amint elegendő mintához jutottunk, eltávolítjuk a tűt és egy kis kötszert nyomunk a szúrás helyére.  Meghatározott ideig továbbra is az addigi kényelmes helyzetben maradva a vénára nyomást kell gyakorolni, hogy a vérzés megszűnjék. Ezzel egy időben a minták azonosítása és az Ön jelenlétében a felcímkézése és a preanalitikai szabályoknak megfelelő kezelése is megtörténik. Amikor a vérzés megszűnt, ellátjuk a sebet, majd újra ellenőrizzük és azonosítjuk a kért vizsgálatokat és a mintákat. Ezt rövid adminisztráció követi, majd amikor teljes bizonyossággal meggyőződtünk a vérzés megszűnéséről és arról, hogy Ön jól van, akkor távozhat és folytathatja napját.

A kar elszorítása

Nagyon érzékeny személyeknél kellemetlenséget okozhat. Az úgynevezett stranguláció, azaz a kar speciális rugalmas eszközzel való leszorítása a vénák telődését segíti elő, ezért szükség van rá. A szorítás felengedésre kerül, amint a csőbe áramlani kezd a vér, így csak rövid ideig tart ez a kellemetlenség. Kivételes esetben a szorítástól eltekinthetünk, ha jól tapintható és szúrható e nélkül is a visszér.

Nézni, vagy nem nézni

Egyénfüggő, hogy valaki nézi, vagy sem a beavatkozást, mindenki maga dönti el.

Aki nem bírja a tű, a szúrás, vagy a vér látványát, fél a szúrástól, esetleg nagyon szorong, annak a szúrásnál érdemes egy mély lélegzetet venni.

Rosszullét a vérvétel előtt, alatt, után

Van, aki nehezen viseli a vérvételt, ennek általában pszichés oka van, félelem a tűtől, a szúrástól, vagy éppen a vér látványától. Amennyiben rosszul szokott lenni, azt feltétlenül jelezze még vérvétel előtt. Leggyakrabban szédülés, ájulás jelentkezik. Amint érzi az erre utaló jeleket, tehát szédül, foltokat lát, a hangokat messzebbről hallja stb., akkor azonnal jelezze, mert meg kell szakítani a beavatkozást. Ilyenkor a fejet a lábak közé kell hajtani, és friss levegőre van szükség.

Feltétlenül szóljon, ha úgy érzi rosszul lesz, hogy el tudjuk kerülni a sérülésveszélyt. Fel vagyunk készülve minden eshetőségre.

A vért nem csak ülő, hanem fekvő helyzetben is le tudjuk venni. Amennyiben nem érzi magát biztosnak, inkább az ágyon helyezze magát kényelembe.

Mekkora a levett vér mennyisége?

Alap esetben körülbelül 8-13 ml vért veszünk, de speciális, nagy mintaigényű vizsgálatoknál sem több általában, mint 35-40 ml. Ez szervezetünknek nem jelent megterhelést. Ettől több vért csak kivételes esetekben veszünk.

Nehezített vérvétel, esetleges sikertelen vérvétel

Legjobb tudásunk, minden igyekezetünk és a páciens gondos előkészítése ellenére néha előfordul, hogy nem sikerült vért nyerni. Ennek több oka lehet, például az elégtelen folyadékfogyasztás, a vénák igen kicsi átmérője, gyógyszerhatás. Lehet a vérvételi rendszer hibája, például a vákuum túl nagy, így az ér falát a tű hegyéhez szívja, és az megakadályozza a vér folyását. Lehet a szúrásból eredő hiba is, például a tű túl mélyre, vagy nem elég mélyen kerül a vénába.

Ebben az esetben igyekszünk korrigálni a hibát, a tűt pozicionáljuk, esetleg másik csövet alkalmazunk.

Ilyen esetben előfordulhat, hogy igyekezetünk ellenére új szúrásra van szükség.

Ismételt vérvételre lehet szükség akkor is, ha úgynevezett hemolízis, szállítás alatti alvadás, vagy technikai probléma merül fel.

Kontroll vérvétel

Az ismételt, ellenőrző, vagy állapotot monitorozó vérvételeket (például vérzsírok, tumormarkerek, D-vitamin szint meghatározása) ajánlott ugyanabban a laboratóriumban, ugyanazon gépen elvégezni. Ennek okán a referenciaértékek, a vizsgálati metodika, a reagensek is ugyanazok lesznek.

Mi ennek a lehetőségét biztosítjuk Önnek.

Szövődmények

A vérvétel szövődményeinek előfordulása csekély, de mi még ezt is próbáljuk minimalizálni.

Az esetlegesen előforduló szövődmények lehetnek az ájulás, vérömleny kialakulása, esetleg minimális és átmeneti idegsérülés.

Vérvétel után

Vérvétel után mérsékelt vénás vérzés áll fenn, amit el kell látnunk.

Nyújtva erősen nyomni minimum 5 percig, azonban mi 10 percig ajánljuk. A vénás nyomás csökkentésére az érintett kart ne lógassuk, akár feljebb is emelhetjük.

Vérvétel után ajánljuk, hogy maradjon a rendelőben még kb. 10 percig, addig az adminisztráció eltart.

A vérvétel után ajánlott ételt és italt fogyasztani.

A vérvétel után minimum 1 órán át ne emeljünk a szúrt karral (ha lehetséges, gyermeket sem), ne erőltessük.

A vérvétel napján erős fizikai igénybevétel, komolyabb fizikai terhelés, munka nem ajánlott.

Vezetni nyugodtan lehet, miután távozott rendelőnkből.

Meddig látszik a szúrás helye, vagy a folt?

A tűszúrás nyoma normális esetben néhány napon belül eltűnik. Ennek feltétele, hogy megfelelő nyomást megfelelő ideig gyakoroljon a szúrás helyére.

Nehezített vérvételnél, vagy a vénára kifejtett nem elégséges nyomás esetén bevérzés alakulhat ki, mely folt formájában jelentkezik. Ez hosszabb ideig látszik, amíg fel nem szívódik a szövetek közé jutott vér, mely akár 1-2 hétig is eltarthat.


Leletküldés
A vérvételi eredményt kérése szerint e-mailben, vagy postán juttatjuk el Önhöz, de lehetőség van személyes átvételre is.

A lelet kiértékelése az orvos kompetenciája és feladata.

Felhívjuk figyelmét, hogy a vérvétellel kapcsolatos kérdésekben minden esetben a kezelőorvos utasításai a mérvadók.


Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot.

Jelen tájékoztató a vérvétel és laborvizsgálatok iránt érdeklődő látogatóinknak szól és nem teljeskörű.

Call Now Button